O Centro de Investigación e Tecnoloxía Agroalimentaria de Aragón (CITA), la Agencia Aragonesa para la Investigación y Desarrollo (ARAID), ambas pertenecentes ao Departamento de Industria e Innovación del Gobierno de Aragón, xunto co Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA) e a colaboración de as asociaciones de criadores de raza Bovina Parda de Montaña (ARAPARDA) e aragonesa de Ganaderos de Bovinos de Raza Pirenaica (ASAPI); descubriron unha nova variante xénica que faculta a detección de animais cunha dureza de carne superior.
Esta nova variante xénica produce un cambio aminoacídico na proteína que incrementa a dureza da carne. En concreto, os animais portadores da nova variante xénica en homocigosis presentan unha carne un 22% máis dura que o resto de xenotipos.
A aplicación desta nova variante xénica como método de predicción da terneza da carne en bovino está en proceso de rexistro.
As aplicacions potenciais máis destacadas desta investigación son: a eliminación da variante xénica que incrementa a dureza da carne dos animais seleccionados como reproductores e a inclusión nos diferentes catálogos de sementais do xenotipo para estos xenes, incrementando o valor deste semental, e realizando selección asistida por marcadores (MAS) para determinadas liñas de animais. Tamén a certificación dunha carne o producto cárnico máis tenro, ao proceder de animais que non teñen o xenotipo asociado a dureza.
Carlos Álvarez Sabucedo, 1ºBach. A.