Cada ano, miles
de froitas e verduras son tiradas ó non ser “aptas” para o mercado por non
cumprir uns canons de tamaño ou forma, sento estas comestibles. No ano 2010
foron desperdiciadas 84000 toneladas de cenorias. Investigadores da UNED, en
colaboración coa Universidade Nacional do Litoral, a Universidade do Centro
Educativo Latinoamericano (ámbalas dúas arxentinas) e o Instituto de Catálise e
Petroleoquímica (CSIC), deseñaron un método co que se utilizan os desfeitos de
cenorias para producir bioetanol. Este composto químico obtense a partires da
fermentación de azucres da hortaliza e pode usarse como combustible.
Calquera alimento
que posúa hidratos de carbono pode converterse en bioetanol mediante un proceso
de fermentación alcohólica. A cenoria ten entre un 8 e un 10% de azucres
simples e un 1% de amidón.
Os científicos
desenvolveron un proceso de fermentación alcohólica que separa os azucres do
mosto creado cos restos da hortaliza. Primeiro, córtase en anacos moi pequenos.
Despois, prodúcese unha hidrólise encimática, rompendo as moléculas de maior
tamaño (formadas por glicosa) de modo que o azucre queda libre. A continuación,
prodúcese a fermentación etílica grazas a uns lévedos capaces de transformar o
azucre en etanol e CO2. Por último, o etanol é purificado por
destilación.
Os restos das
cenorias tamén se usan para alimentar animais, extraer carotenos (que son os
compostos que lle aportan a súa cor laranxa tan característica) que se utilizan
na industria farmacéutica e alimentaria.
Fontes de información:
Antía Quintana Gallego, 1º BACH A
2 comentarios:
O bioetanol é un biocombustible, que outros biocombustibles coñeces? a que se chaman combustibles de segunda xeración?
Outros tipos de biocombustibles son o biogás, procedentes da descomposición anaeróbica de residuos por bacterias, e os bioaceites ou biodiesel, producidos a partires de sementes oleaxinosas coma a colza, o xirasol ou a soia.
Os chamados combustibles de segunda xeración son os producidos a partires de materias primas que non son fontes alimenticias.
Publicar un comentario