miércoles, 1 de mayo de 2013

A XENÉTICA "EMBISTE" CONTRA OS CORNOS: UNHA VACA SEN CORNAMENTA?

Un grupo de científicos británicos encóntrase inmerso nun ambicioso proceso de alteración xenética de vacas leiteiras para crear unha nova raza de gando sen cornamenta. O obxectivo radica en evitar a dolorosa e complexa práctica de queima de cornos a que somentes a estes animais nas granxas e reducir o perigo o que se expoñen os gandeiros. 

    
   
   Os investigadores inocularon unha secuencia de ADN doutras variedades de gando vacuno nas células do touro Randy, pertencente á raza Holstein, coñecida pola súa alta producción de leite, co que se pretende crear unha variedade idéntica a xa existente, pero prevenindo o crecemento do corno. 
   A técnica empregada consiste nunha nova forma de inxeñería xenética que permite ós científicos realizar cambios precisos no ADN. Tras encontrar o xen detrás dun rasgo determinado, edítase para cambiar esa característica non desexada, deixando todo o demás intacto. Este pionero proceso xa foi implementado por investigadores do Instituto Roslin de Edimburgo para modificar a xenética dunha raza de porcos e facela inmune á peste porcina. 
   O gando derivado sería un clon de Randy, desprovisto de cornos, manténdose presente esta  característica nas próximas xeracións. 


   
   O facer desaparecer os cornos de toda a raza nunha soa xeración constituiría o cambio máis rápido e espectacular na apariencia de gando alcanzado pola ciencia, orientado a mellorar a calidade de vida dos animais. 
   Os gandeiros tradicionalmente cauterizan o botón xerminal do corno do becerro cando está empezando a desarrollarse, un procedemento doloroso que os defensores dos dereitos dos animais tildan de cruel. 
   Ademais de evitar o sofremento animal, preténdese reduci-lo perigo ó que se expoñen os gandeiros no seu día a día. 
   A Gran Bretaña posúe 1,8 millóns de gando leiteiro, o 95% de eles Holstein, e tras décadas dedicadas a mellora constante dos seus coidados lograron que unha vaca leiteira poida producir ata dez mil litros de leite ó ano, unha cifra dez veces superior ó rendemento natural. 
   Agora só queda saber si a alteración xenética podería perfeccionar unha raza de por sí moi proveitosa e demandada. 
Enlaces:

Francisco Rodríguez Valencia, 1º Bach "A"


1 comentario:

Carmen Cid Manzano dijo...

Francisco, as vacas cres que serían tranxénicas?